Ultrazvukový staging karcinomu děložního hrdla – návrh standardního postupu - Weinberger, Vít; Dvořák, Martin; Haaková, Lucia; Hašlík, Lubomír; Herboltová, Petra; Chaloupková, Barbora; Kožnarová, Jana; Kubešová, Barbora; Lukáčová, Ivana; Marek, Radim; Neumannová, Helena; Peschout, Roman; et al. (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Cílem práce bylo vytvořit doporučený postup k ultrazvukovému vyšetření zhoubného nádoru děložního hrdla, včetně jednotné ultrazvukové terminologie. Typ studie: Původní práce. Název a sídlo pracoviště: Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno a Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha. Předmět a metoda studie: Standardní vyšetřovací algoritmus pro vyšetření zhoubného nádoru děložního hrdla v onkogynekologických centrech v České republice vychází z publikovaných prací, vlastních zkušeností pracoviště (Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN) a zkušeností skupiny sonografistů, kteří se podílejí na řešení grantového projektu IGA MZ ČR NT13070 zaměřeného na implementaci onkogynekologického ultrazvuku do klinické praxe. Standardní ultrazvukové vyšetření zahrnuje real-time ultrazvukové vyšetření v dvourozměrném obraze (sagitální a transverzální). Transrektální nebo transvaginální ultrazvukové vyšetření je kombinované s transabdominálním ultrazvukem. Podmínkou je kvalitní ultrazvukový přístroj, vysokofrekvenční mikrokonvexní lineární sonda a abdominální konvexní a lineární sonda. Vyšetření je provedeno zkušeným sonografistou (stupeň 2 nebo 3 podle doporučení sekce ultrazvukové diagnostiky ČGPS a České ultrazvukové společnosti v porodnictví a gynekologii). Intravenózní podání kontrastní látky ani třídimenzionální ultrazvuk neovlivní přesnost vyšetření a není podmínkou vyšetření. Závěr: Na základě konsenzu zkušených sonografistů a přehledu literatury byl vytvořen doporučený postup pro ultrazvukový staging zhoubného nádoru děložního hrdla.
Keywords: Neoplasm Staging; cervix uteri; břicho; ženské pohlaví; Uterine Cervical Neoplasms; uterus; Uterus; Humans; lidé; Female; staging nádorů; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Cervix Uteri; Ultrasonography; Practice Guidelines as Topic; ultrasonografie; nádory děložního čípku; Abdomen