Ultrazvukový staging karcinomu endometria – doporučená metodika vyšetření - Frühauf, Filip; Dvořák, Martin; Haaková, Lucia; Hašlík, Lubomír; Herboltová, Petra; Chaloupková, Barbora; Kožnarová, Jana; Kubešová, Barbora; Lukáčová, Ivana; Marek, Radim; Neumannová, Helena; Peschout, Roman; et al. (Česká gynekologie, 2014)
V případě histologicky ověřené přítomnosti endomet-riálního karcinomu závisí další léčebný postup (rozsah stagingové operace) na tom, zda se jedná o nádor vysoce, nebo nízce rizikový z hlediska extrauterinního šíření a frekvence recidiv. Kromě histologického typu nádoru a jeho gradingu je významným prognostickým faktorem rozsah lokálního postižení dělohy. Hloubku myometriální invaze a přítomnost infiltrace cervikálního stromatu, tedy lokální staging, lze stanovit sonograficky s diagnostickou přesností srovnatelnou s magnetickou rezonancí (MR). Transvaginální sonografie umožní detailní zobrazení pánevní anatomie, a proto je vhodným nástrojem pro hodnocení lokálního rozsahu endometriálního karcinomu. Při ultrazvukovém vyšetření je doporučeno dodržovat standardizovanou terminologii popisu endometriálních nálezů tak, jak byla definovaná mezinárodní pracovní skupinou IETA (International Endometrial Tumor Analysis group). V rámci ultrazvukového předoperačního stagingu zhoubného nádoru endometria má význam standardizovat rovněž metodiku vyšetření podle preformovaných protokolů.
Keywords: nádory endometria; metastázy nádorů; hodnocení rizik; Female; ultrasonografie; ženské pohlaví; Multicenter Studies as Topic; endometrium; lidé; staging nádorů; Ultrasonography; Risk Assessment; multicentrické studie jako téma; prospektivní studie; Prospective Studies; předoperační péče; Endometrium; Preoperative Care; Endometrial Neoplasms; Neoplasm Metastasis; Neoplasm Staging; Humans