Volba vhodné bioptické metody u primárně inoperabilního nebo recidivujícího zhoubného nádoru a metodika bioptického odběru - Zikán, Michal (Česká gynekologie, 2014)
Cíl studie: Prezentovat zkušenosti s prováděním ultrazvukově naváděných miniinvazivních biopsií v onkogynekologii. Typ studie: Původní práce. Název a sídlo pracoviště: Onkogynekologické centrum, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha. Předmět a metoda studie: Pod kontrolou abdominální nebo vaginální ultrazvukovou sondou je možné provést miniinvazivní biopsii tumoru břicha, pánve nebo ingvin v případě inoperabilního tumoru, podezření na recidivu gynekologického nebo metastázu negynekologického nádoru, nebo při podezření na přítomnost negynekologického nádoru v pánvi. Závěr: Miniinvazivní biopsie pod ultrazvukovou kontrolou představují dostupnou a poměrně jednoduchou metodu využitelnou v mnoha indikacích nejen v gynekologické onkologii.
Keywords: Recurrence; Ultrasonics; Abdominal Neoplasms; Neoplasm Staging; Genital Neoplasms, Female; biopsie; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; tenkojehlová biopsie; recidiva; vybavení k jednorázovému použití; Disposable Equipment; nádory ženských pohlavních orgánů; ultrazvuk; lidé; ženské pohlaví; Humans; nádory břicha; Biopsy, Fine-Needle; Biopsy; Pelvic Neoplasms; nádory pánve; Female; staging nádorů; Sentinel Lymph Node Biopsy