Nová protidestičková léčiva – prasugrel, tikagrelor, kangrelor - Poul, Hynek (Praktické lékárenství, 2014)
Prasugrel, tikagrelor a kangrelor jsou nové protidestičkové léky působící cestou bloklády destičkových ADP receptorů P2Y12. Neproblematická bioaktivace (prasugrel) či přímý účinek látky (tikagrelor, kangrelor) jsou důvodem vyšší účinnosti nových farmak oproti referenčnímu léku této skupiny klopidogrelu. Akutní koronární syndrom a prevence následných aterotrombotických komplikací u pacientů podstupujících perkutánní koronární intervenci je indikací léčby novými protidestičkovými léky, které jsou podávány v kombinaci s kyselinou acetylsalicylovou s cílem potenciace účinku díky rozdílnému mechanizmu antiagregačního působení. Prasugrel s tikagrelorem jsou již schváleny a plně využívány v běžné klinické praxi. Kangrelor nebyl dosud doporučen ke klinickému využítí a jeho další osud je nejistý. Nejzávažnějším nežádoucím účinkem této skupiny léků zůstávají krvácivé komplikace, jejichž výskyt je vyšší než u klopidogrelu, což však plně koreluje s jejich vyšší účinností.
Keywords: Hemorrhage; kombinovaná farmakoterapie; krvácení; inhibitory agregace trombocytů; Humans; Drug Therapy, Combination; antagonisté purinergních receptorů P2Y; Piperazines; Adenosine Monophosphate; adenosin; Percutaneous Coronary Intervention; piperaziny; Aspirin; adenosinmonofosfát; Acute Coronary Syndrome; thiofeny; Thiophenes; akutní koronární syndrom; lékové interakce; koronární angioplastika; Platelet Aggregation Inhibitors; Thrombosis; lidé; Drug Interactions; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; Adenosine; trombóza; aterotrombóza