Klinické hodnocení léčiv z pohledu farmaceuta - Strašík, Slavomír; Vegerbauer, Milan (Praktické lékárenství, 2014)
V Evropě je schvalováno přibližně 4 000 klinických hodnocení ročně. Činnosti vztahující se k provádění klinických hodnocení a jejich dokumentace jsou vázány přísnými pravidly, jež vycházejí ze zásad Správné klinické praxe (GCP) a řady právních norem. V České republice je to především vyhláška č. 226/2008 Sb. o správné klinické praxi a bližších podmínkách hodnocení léčivých přípravků. Požadavky dané touto vyhláškou přinesly lékárnám potřebu jejich praktického řešení. Z těchto důvodů bude v článku hlavní pozornost věnována nastínění základních pravidel a předpisů, ze kterých činnosti farmaceuta v rámci klinického hodnocení vycházejí, důraz bude kladen na popis těchto činností a požadavků k jejich dokumentaci, stejně jako na hledisko nezbytnosti odborných předpokladů a znalosti potřebných zásad a nařízení.
Keywords: příprava léků; farmaceuti; výzkumní pracovníci; Drug Evaluation; Pharmacists; Drug Compounding; klinické zkoušky jako téma; hodnocení léčiv; dokumentace; Drug Storage; farmaceutické služby; Pharmaceutical Services; Documentation; skladování léků; Humans; lidé; Research Personnel; Clinical Trials as Topic