Přínos revize ČSN EN ISO 15189 pro zdravotnickou laboratoř - Trávníčková, Dana (Řízená kvalita ve zdravotní a sociální sféře, 2013)
Revize normy posunula systém managementu kvality laboratoře k dalším, dnes již samozřejmým prvkům současného řízení kvality. Požadavky se rozšířily do oblasti procesního řízení, managementu rizik, bezpečnosti informací, řízení lidských zdrojů…..Nové požadavky přizpůsobily výstup z hlavního procesu laboratoře (poskytování výsledků vyšetření) podmínkám informačních technologií současné doby a možnostem laboratorních informačních systémů. Možnost elektronického uvolňování výsledků zkrátí dobu odezvy (čas od přijetí vzorku do vydání výsledku), což je pozitivní posun v péči o pacienta. Velice lehce se posunuly také požadavky na řízení lidských zdrojů. Norma je rozšířená o proces hodnocení výkonnosti pracovníků laboratoře. Naplněním nových požadavků laboratoř získá mnoho informací, se kterými bude moci pracovat v rámci neustálého zlepšování zavedeného systému laboratoře. Ke splnění požadavků bude nutné využít vhodné nástroje řízení kvality. Ke správnému výběru nástrojů je nutné vyškolit personál laboratoře, především manažera kvality, který bude analýzy a hodnocení získaných informací provádět. Jenom správné pochopení požadavků a správné využití vhodných nástrojů k jejich naplnění přinese laboratoři „přidanou hodnotu“ z revize normy. Přínos revize nelze očekávat bez investice do vzdělávání směrem k řízení systému kvality.
Keywords: lidé; Humans; Laboratories; laboratoře