Past, present and future of cardiovascular twin studies - Tarnoki, Adam Domonkos; Tarnoki, David Laszlo; Molnar, Andrea Agnes (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Narůstající výskyt kardiovaskulárních onemocnění ukazuje na zásadní potřebu intenzivního výzkumu v oblasti prevence těchto onemocnění a screeningu vrozených kardiovaskulárních poruch a rizikových faktorů. Studie u dvojčat nabízí možnost zhodnotit vliv genetických faktorů a faktorů prostředí a také interakcí mezi nimi. U krevního tlaku a jeho složek, tuhosti cévní stěny a intimomediální šíře arteria carotis je dědičnost jen malá, ale tvorba karotického plátu a koronární ateroskleróza jsou silně geneticky podmíněné. Tyto nálezy podpořily důležitost identifikace specifických genetických faktorů a screeningu osob s vysokým rizikem v důsledku dědičnosti. Další studie by pak měly zhodnotit přínos případných screeningových programů. Významnou příležitostí v genetickém výzkumu jsou páry monozygotních dvojčat, z nichž jen jedno má určité onemocnění. Takový výzkum může pomoci zhodnotit význam určitých prenatálních a postnatálních (epigenetických, stochastických) faktorů prostředí ve vývoji daného onemocnění. Longitudinální studie dvojčat představují ideální model ke studiu epigenetického driftu uvnitř páru (např. DNA metylace, modifikace histonů) během času. V budoucnosti by tyto studie dvojčat mohly pomoci rozplést epigenetické změny spojené s kardiovaskulárními biomarkery rizika onemocnění, což by mohlo napomoci při identifikaci těch osob, které mají zvýšené riziko pro budoucí kardiovaskulární onemocnění. Jelikož ve většině studií dvojčat je zjišťován významný vliv specifických faktorů prostředí, je i nadále důležitý tradiční koncept deterministické úlohy modifikovatelných faktorů prostředí, jako je kouření, nezdravá strava nebo omezená fyzická aktivita.
Keywords: Dyslipidemias; hypertenze; Genetic Predisposition to Disease; Coronary Artery Disease; Coronary Disease; Risk Factors; koronární nemoc; tělesná konstituce; Diabetes Mellitus, Type 2; Disease Susceptibility; Life Style; Hypertension; tuhost cévní stěny; nemoci u dvojčat; nemoci koronárních tepen; diabetes mellitus 2. typu; Vascular Stiffness; Body Constitution; kardiovaskulární nemoci; životní styl; lidé; dyslipidemie; krevní tlak; Twins; Humans; Body Mass Index; rizikové faktory; Blood Pressure; index tělesné hmotnosti; Cardiovascular Diseases; Diseases in Twins; náchylnost k nemoci; dvojčata; genetická predispozice k nemoci