Hybridná rekonštrukcia aneuryzmy oblúka aorty - Sabol, František; Bilý, Boris; Kolesár, Adrian; Artemiou, Panagiotis; Špak, Ľubomír; Luczy, Ján (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Aneuryzmy aortálneho oblúka vyžadujúce si chirurgickú intervenciu postihujú najčastejšie starších polymorbídnych pacientov a predstavujú pre pacienta významné riziko z hľadiska jeho ďalšej prognózy. Rozvoj hybridnej rekonštrukcie v posledných rokoch (debranching a následné endovaskulárne zavedenie stent-graftu) prispel k zlepšeniu celkovej morbidity a mortality pacientov. Kazuistika popisuje prípad 72-ročného muža s aneuryzmou aortálneho oblúka začínajúcou v mieste odstupu ľavej podkľúčnej artérie a tiahnucou sa smerom nadol pozdĺž celého kaudálneho segmentu oblúka aorty so súčasným jednocievnym koronárnym postihnutím. Hybridná rekonštrukcia bola realizovaná v dvoch fázach. V prvej fáze bolo potrebné vytvoriť chirurgický prístup umožňujúci realizáciu extra-anatomického bypassu – debranching v kombinácii s našitím venózneho graftu na „bijúcom srdci“. Nasledujúci deň, v druhej fáze, bol pacientovi endovaskulárne zavedený do kaudálneho segmentu aortálneho oblúka stent-graft. Pooperačný priebeh bol bez komplikácií a pacient bol na 15. pooperačný deň prepustený v stabilizovanom stave do ambulantnej starostlivosti. Táto metóda predstavuje alternatívny spôsob intervencie vo vzťahu k štandardným chirurgickým technikám používaným u vysokorizikových pacientov so sľubnými v literatúre dostupnými výsledkami.
Keywords: Aged; cévy - implantace protéz; lidé; Endovascular Procedures; Aortic Aneurysm, Thoracic; endovaskulární výkony; stenty; Blood Vessel Prosthesis Implantation; Blood Vessel Prosthesis; cévní protézy; Coronary Artery Bypass, Off-Pump; senioři; koronární bypass bez mimotělního oběhu; mužské pohlaví; Stents; Male; aneurysma hrudní aorty; Humans