Iatrogenic coronary-right ventricular fistula complicated by coronary thrombosis - Ruggieri, Benedetta; Zimarino, Marco; De Caterina, Raffaele (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Perforace koronární tepny je vzácnou, nicméně potenciálně letální komplikací perkutánní koronární intervence (PCI); její řešení je náročné v případech, kdy k ní dojde uvnitř neroztažených stentů, případně za nimi, kam se krytý stent zavádí obtížně. Při perforaci dochází k propojení lumen koronární tepny s perikardiálním prostorem (což je častější případ), mnohem vzácněji s pravou nebo levou komorou [1]. Pro správnou léčbu je naprosto nezbytné okamžitě a přesně zjistit místo perforace a průběh extravasace [2]. V tomto článku popisujeme případ, kdy zbytečné manévry možná vedly ke vzniku další komplikace – koronární trombózy – jejíž farmakologické řešení je při současné perforaci koronární tepny složité.
Keywords: stenty; Coronary Thrombosis; Humans; koronární angioplastika; Extravasation of Diagnostic and Therapeutic Materials; koronární cévy; Coronary Vessels; Aged; inhibitory agregace trombocytů; senioři; lidé; Thrombectomy; trombektomie; Stents; Male; koronární trombóza; cévní píštěle; Heart Ventricles; extravazace diagnostických a terapeutických materiálů; Percutaneous Coronary Intervention; iatrogenní nemoci; Vascular Fistula; mužské pohlaví; Platelet Aggregation Inhibitors; Iatrogenic Disease; srdeční komory