Fibrilácia komôr asociovaná s aortálnou stenózou koronárnou kaskádou - Rusňák, Ľubomír; Fiala, Martin; Nykl, Igor; Januška, Jaroslav; Branny, Marian (Cor et Vasa (Brno), 2014)
Prezentujeme prípad pacienta so závažnou stenózou bikuspidálnej aortálnej chlopne a koronárnou kaskádou, ktorý bol úspešne resuscitovaný pre fibriláciu komôr, ku ktorej vzniku došlo počas fyzickej záťaže. Obidve podmienky môžu spôsobiť „steal efekt“ vedúci k ischémii myokardu a následnej komorovej tachyarytmii. U pacienta bola realizovaná náhrada aortálnej chlopne mechanickou protézou, následnú implantáciu kardioverter-defibrilátoru pre možnú súvislosť fibrilácie komôr a koronárnej kaskády pacient odmietol.
Keywords: tělesná námaha; Heart Defects, Congenital; mužské pohlaví; Coronary Vessel Anomalies; Male; Heart Ventricles; Humans; echokardiografie transezofageální; Coronary Angiography; Physical Exertion; anomálie koronárních cév; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; srdeční komory; vrozené srdeční vady; aortální stenóza; Aortic Valve Stenosis; Echocardiography, Transesophageal; Ventricular Fibrillation; srdeční chlopně umělé; fibrilace komor; koronární angiografie; Heart Valve Prosthesis