Průkaz pepsinu v sekretech dýchacích cest u intersticiálních plicních procesů - Pešek, Miloš; Bittenglová, Radka; Fremundová, Lucie; Turková-Sedláčková, T; Dettmar, P. W (Studia pneumologica et phtiseologica, 2014)
Úvod: Plicní karcinomy patří mezi častá onkologická onemocnění s celkově nepříznivou prognózou. Novou léčebnou možnost pro pacienty s časnými stadii onemocnění, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou podstoupit operaci, představuje stereotaktická radioterapie (stereotactic body radiotherapy - SBRT nebo stereotactic ablative radiotherapy - SABR). Pacienti a metody: Na našem pracovišti jsme v období od 8/2010 do 3/2013 léčili SBRT soubor celkem 66 pacientů s dg. primárního plicního nádoru ve stadiu I a II. Všichni pacienti absolvovali léčbu na přístroji CyberKnife. U pacientů s minimální délkou follow-up 1 rok jsme hodnotili celkové přežití. Výsledky: V současné době (březen 2014) evidujeme 16 úmrtí pacientů léčených na naší klinice na přístroji CyberKnife, tříleté celkového přežití dosahuje 75 %, což je údaj srovnatelný s výsledky z dostupné literatury. Akutní toxicita léčby byla u našich pacientů velice nízká. Závěr: SBRT časných stadii plicních nádorů je slibnou léčebnou metodou pro vybranou skupinu pacientů, kteří nemohou nebo odmítají podstoupit chirurgickou léčbu. Do budoucna bude potřeba standardizovat sledování pacientů po léčbě, a to jak typ vyšetření (CT, ev. PET/CT), tak také frekvenci vyšetření.
Keywords: mladý dospělý; Respiratory System; pepsin A; senioři nad 80 let; impedance jícnu; Esophageal pH Monitoring; Humans; lidé; Sarcoidosis, Pulmonary; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; sekrety dýchacích cest; dýchací soustava; gastroezofageální reflux; lidé středního věku; Gastroesophageal Reflux; monitorování jícnového pH; cystická fibróza; hypersenzitivní pneumonitida; Middle Aged; Aged, 80 and over; intersticiální plicní nemoci; Peptest; Female; Male; plicní sarkoidóza; Adult; Electric Impedance; Cystic Fibrosis; Pepsin A; Saliva; mužské pohlaví; sliny; Aged; složení těla; Sputum; Proton Pump Inhibitors; idiopatická plicní fibróza; ženské pohlaví; inhibitory protonové pumpy; elektrická impedance; Lung Diseases, Interstitial; Young Adult; dospělí; Body Composition; Alveolitis, Extrinsic Allergic; Lymphangioleiomyomatosis; sputum; lymfangioleiomyomatóza; senioři