Dynamická obstrukce centrálních dýchacích cest: tracheobronchomalacie a nadměrný dynamický kolaps dýchacích cest - Kudela, Ondřej; Salajka, František; Koblížek, Vladimír; Sedlák, Václav; Bartoš, Vladimír; Novotná, Barbora; Kočová, Eva (Studia pneumologica et phtiseologica, 2014)
Centrální dýchací cesty mění v průběhu dechového cyklu svůj průsvit. Tyto dynamické změny jsou odrazem měnícího se nitrohrudního tlaku, zároveň jsou ovlivněny poddajností dýchacích cest. Některé chorobné procesy vedou k poruše struktury dýchacích cest, které pak snadno kolabují, především při zvýšeném respiračním úsilí, a mohou se i zcela uzavírat. Dochází k jejich dynamické obstrukci, zvyšuje se rezistence i dechové práce. Za patologický je považován kolaps dýchacích cest převyšující polovinu jejich maximálního průsvitu, označuje se jako malácie, nebo nadměrný dynamický kolaps dýchacích cest (EDAC). Toto onemocnění postihuje jak dětskou, tak i dospělou populaci, ve které je často vídáno v asociaci s chronickou obstrukční plicní nemocí, nebo bronchiálním astmatem. Spektrum symptomů je široké, k nejčastějším patří dušnost, kašel a recidivující respirační infekce. Tento přehledový článek se soustředí především na problematiku malácie, resp. nadměrného dynamického kolapsu dýchacích cest v dospělé populaci a jeho cílem je stručné shrnutí dosavadních poznatků o etiologii, diagnostice a možnostech léčebného ovlivnění.
Keywords: obstrukce dýchacích cest; Tomography, X-Ray Computed; trachea; Humans; Tracheal Diseases; Bronchoscopy; tracheopexe; bronchiální nemoci; Decision Support Techniques; bronchoskopie; Algorithms; stenty; Trachea; Tracheobronchomalacia; Airway Obstruction; Bronchial Diseases; Stents; implantace protézy; nemoci průdušnice; nadměrný dynamický kolaps dýchacích cest; tracheobronchomalacie; tracheoplastika; lidé; metody pro podporu rozhodování; Prosthesis Implantation; excessive dynamic airway collapse (EDAC); počítačová rentgenová tomografie; dynamická počítačová tomografie; algoritmy