Doporučení pro klinickou praxi – diagnostika a léčba hyponatremie - Čertíková-Chábová, Věra (Aktuality v nefrologii, 2014)
Na jaře letošního roku byla publikována nová doporučení pro diagnostiku a léčbu hyponatremie. Na vytvoření guidelines společně pracovaly 3 odborné společnosti: European Society of Intensive Care Medicíně (ESICM), European Society of Endocnnology (ESE) a European Renal Association - European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA). Doporučení jsou určena pouze pro dospělé ty s s hypotonickou hyponatremií. Vycházejí především z klinického stavu pacienta a výsledků jednoduchých laboratorních vyšetření, je tedy relativně snadné použít je i v rámci urgentní medicíny a s omezeným laboratorním zázemím. Kompletní text byl publikován v odborných časopisech všech zúčastněných společností a je volně přístupný například v databázi Medline. Stručný výtah pro naši odbornou veřejnost má za cíl posloužit jako vodítko v urgentních a nejasných případech.
Keywords: Sodium Chloride, Dietary; Acute Disease; kuchyňská sůl; Rehydration Solutions; rehydratační roztoky; Hypertonic Solutions; lidé; Water-Electrolyte Imbalance; hypertonické roztoky; vodní a elektrolytová nerovnováha; Hyponatremia; Algorithms; Osmoregulation; hyponatremie; osmoregulace; algoritmy; chronická nemoc; akutní nemoc; Chronic Disease; Humans