Adaptovaná automatizovaná peritoneální dialýza – nové rozšíření možností léčebného rozvrhu peritoneální dialýzy - Ságová, Michaela (Aktuality v nefrologii, 2014)
Optimálně sestavený individualizovaný peritoneální dialyzační rozvrh je základním předpokladem dlouhodobě úspěšné peritoneální dialýzy. Stávající možnosti jsou rozšířené o novou modifikaci, adaptovanou APD. Za využití stejného času a stejných prostředků lze s tímto předpisem dosáhnout lepší ultrafiltrace. optimální clearance urey, kreatininu a fosforu. Další přínos této metody spočívá ve snížení množství absorbované glukózy z dialyzačního roztoku a tím snížení metabelické náleže pro pacienta.
Keywords: kontinuální ambulantní peritoneální dialýza; Glucose; permeabilita; aktivní transport; peritoneum; ultrafiltrace; Osmotic Pressure; hemodialyzační roztoky; glukosa; Software; Biological Transport, Active; osmotický tlak; Permeability; lidé; Metabolic Clearance Rate; Humans; software; Hemodialysis Solutions; Peritoneal Dialysis, Continuous Ambulatory; metabolická clearance; Peritoneum; Ultrafiltration