Hodnocení plicní hypertenze na skiagramu hrudníku a HRCT plic u nemocných s chronickým plicním onemocněním - Brožík, Jan; Bartoš, Vladimír; Kočová, Eva; Steinhart, Leo; Slanina, Martin; Eliáš, Pavel (Česká radiologie, 2014)
Cíl: Určení vztahu vybraných ukazatelů ke střednímu tlaku v plicnici (mPAP). Posouzení přítomnosti plicní hypertenze (PH) na základě RTG a HRCT obrazů. Metodika: 53 nemocných s chronickým plicním onemocněním podstoupilo pravostrannou srdeční katetrizaci, RTG hrudníku a HRCT plic. U 30 nemocných byla PH potvrzena. Skiagramy i HRCT byly hodnoceny třemi radiology, kteří se kromě jednotlivých nálezů vyjadřovali k přítomnosti PH. Byl vyhodnocen vztah relevantních parametrů k mPAP a shoda radiologů s objektivní přítomností PH. Výsledky: Nejsilnější vazba k mPAP byla na RTG hrudníku nalezena u poměru TI/ LHB (r = 0,256650, p = 0,02048) a šíře truncus intermedius (r = 0,188897, p = 0,023362). U HRCT vyšetření jsme nalezli významnou vazbu mezi hodnotou mPAP a průměrem kmene plicnice (r = 0,396894, p = 0,000001) a indexem PA/AA (r = 0, 382652, p = 0,000002). Hodnota rozhodovací meze pro PH u průměru kmene plicnice byla 31,2 mm se specificitou 80,769 % a senzitivitou 68,182 %. Shoda radiologů s mPAP při hodnocení RTG byla 58,49 %, 54,72 % a 64,15 %, při hodnocení HRCT byla 70,83 %, 60,42 % a 62,50 %. Závěr: Existuje vztah mezi šíří centrálních úseků plicních tepen a mPAP. Při pozitivitě několika specifických nálezů lze vyjádřit podezření na PH, při jejich absenci lze PH vyloučit s velkou pravděpodobností.
Keywords: hrudník; plicní hypertenze; retrospektivní studie; Hypertension, Pulmonary; Chronic Disease; radiologie; Humans; lidé; krevní tlak; Statistics as Topic; chronická nemoc; Retrospective Studies; lidé středního věku; Radiology; počítačová rentgenová tomografie; Tomography, X-Ray Computed; Middle Aged; Female; Male; Adult; srdeční katetrizace; Radiography, Thoracic; ROC Curve; mužské pohlaví; Aged; ženské pohlaví; Cardiac Catheterization; ROC křivka; dospělí; statistika jako téma; Blood Pressure; rentgendiagnostika hrudníku; Thorax; senioři