Frekvencia výskytu unilaterálneho a bilaterálneho postihnutia obličiek pri akútnej pyelonefritíde u detí a možnosti jej diagnostiky - Lysá, Zuzana; Červeňová, Oľga; Černianska, Andrea; Miklovičová, Daniela (Česká radiologie, 2014)
Cieľ: Včasná diagnostika a liečba infekcie horných močových ciest je v detskom veku náročná a veľmi dôležitá vzhľadom na prognózu ochorenia. Cieľom našej práce bolo overiť možnosti využitia merania indexu rezistencie počas akútnej pyelonefritídy pri diagnostike ochorenia a pri určovaní rozsahu postihnutia obličiek. Metódy: Do súboru bolo zaradených 53 detí (43 dievčat, 10 chlapcov) vo veku 0-19 rokov s prvým atakom akútnej pyelonefritídy. Pacienti boli rozdelení do troch vekových skupín - deti do 4 rokov, od 4 do 7 rokov a deti nad 7 rokov a porovnávali sa so skupinou 29 detí bez príznakov akútnej infekcie a s normálnou funkciou obličiek. U 37 detí sme urobili analýzu rozsahu postihnutia zápalovým procesom. U všetkých pacientov bolo realizované ultrasonografické vyšetrenie uropoetického traktu do 72 hodín od začiatku hospitalizácie zamerané na morfológiu obličiek a meranie indexu rezistencie (RI) prostredníctvom dopplerovskej sonografie. Vo všetkých troch vekových kategóriách boli zistené signifikantne vyššie hodnoty RI pri zápalom postihnutých obličkách oproti obličkám kontrolnej skupiny. Výsledky: U 24 detí (64,8 %) išlo o unilaterálny zápalový proces a u 13 detí (35,2 %) išlo o proces bilaterálny. Záver: Na základe výsledkov možno skonštatovať, že meranie RI má výrazný prínos v diagnostike nejednoznačných prípadov akútnej pyelonefritídy, ako aj v možnosti určenia rozsahu postihnutia obličiek a možno ho odporučiť ako diagnostický postup doplňujúci štandardné diagnostické metodiky.
Keywords: Kidney; Acute Disease; Female; Infant; Blood Chemical Analysis; dítě; předškolní dítě; novorozenec; mladý dospělý; ženské pohlaví; ultrasonografie dopplerovská; Adolescent; Urinalysis; lidé; Infant, Newborn; pyelonefritida; Vascular Resistance; biochemická analýza krve; Pyelonephritis; cévní rezistence; Male; kojenec; analýza moči; Child, Preschool; Young Adult; unilaterální pyelonefritida; akutní nemoc; Child; bilaterální pyelonefritida; mužské pohlaví; ledviny; Ultrasonography, Doppler; mladiství; Humans