Význam pomáhajúcich prvého kontaktu v oblasti pomoci ženám – osobám ohrozených násilím v partnerskom vzťahu v meste Nitra - Rác, Ivan (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2014)
V predkladanom príspevku sa autor zaoberá problematikou poskytovania pomoci obetiam násilia na ženách v partnerskom vzťahu zo strany pomáhajúcich prvého kontaktu. Príspevok má teoreticko-empirický charakter a je rozdelený do troch kapitol. V prvej kapitole sa autor zaoberá analýzou súčasného stavu skúmanej problematiky v podmienkach Slovenskej republiky, definuje základné pojmy súvisiace so sledovaným fenoménom. V druhej kapitole sa venuje interpretácii výskumu realizovaného na prelome rokov 2013–14 v meste Nitra na Slovensku na tému – proces poskytovania pomoci zo strany odborníkov z radov pomáhajúcich profesií obetiam násilia páchanom na ženách v partnerskom vzťahu. Posledná, tretia kapitola príspevku sa venuje záverečným odporučeniam, výsledkom, interpretácii a explanácii získaných empirických dát.
Keywords: Violence; Helping Behavior; pomáhající chování; dítě; Child Advocacy; Crisis Intervention; Spouse Abuse; interpersonální vztahy; Police; Slovakia; lidé; prosazení zákonů; Law Enforcement; pomáhající prvního kontaktu; manželský partner - zneužití; ochrana práv dítěte; násilí; domácí násilí; Domestic Violence; krizová intervence; násilí páchané na ženách; osoba ohrožená domácím násilím; Child; Slovenská republika; Interpersonal Relations; sociální práce; policie; bariéry v poskytování pomoci; Social Work; Humans