Nová metoda semikvantitativního hodnocení 123I-MIBG u neuroblastomu - výpočet celkového retenčního skóre - Černý, Igor; Prášek, Jiří; Kašpárková, Helena (Nukleární medicína, 2014)
Úvod: Semikvantitativní hodnocení akumulace 123I-MIBG u neuroblastomu umožňuje kvantifikovat odpověď na terapii a odhadnout prognózu pacienta – schopnost dosáhnout kompletní remise. V současné době jsou nejpoužívanější semikvantitativní hodnocení Curie a SIOPEN. V roce 2012 japonští autoři představili novou metodu založenou na výpočtu celkového retenčního skóre (TMRR). Tuto metodu jsme testovali na našem pracovišti. Materiál a metody: Hodnocení touto metodou jsme provedli retrospektivně u 10 našich pacientů (věk 0–7 let, 5 chlapců, 5 dívek), celkem 20 vyšetření, interval mezi opakovanými vyšetřeními 2–12 měsíců. Bylo provedeno planární snímání po 4 a 24 hodinách od aplikace, vypočítán celotělový počet impulzů z každého snímání a stanoveno celkové retenční skóre. Hodnoty jsme porovnali s metodou Curie a SIOPEN. Výsledky: U 6 pacientů z 10 jsme zaznamenali pokles TMRR v průměru o 8,11 %. U těchto pacientů byl průměrný pokles skóre u metody Curie 50,76 % a u metody SIOPEN 56,23 %. U dvou pacientů jsme zaznamenali nárůst hodnoty TMRR, tito pacienti byli s velmi malým či sporným efektem terapie, nález se prakticky nezměnil. U dalších dvou rovněž došlo ke zvýšení hodnoty TMRR, přestože hodnocení metodou Curie i SIOPEN bylo s výrazným poklesem. Závěr: Metoda výpočtu celkového retenčního skóre akumulace 123I-MIBG u neuroblastomu je pouze doplňkovou metodou, která nemůže nahradit dosavadní semikvantitativní metody.
Keywords: Female; Infant; dítě; předškolní dítě; novorozenec; ženské pohlaví; 3-Iodobenzylguanidine; 3-jodobenzylguanidin; Reproducibility of Results; radiofarmaka; lidé; Infant, Newborn; radioisotopová scintigrafie; staging nádorů; Radionuclide Imaging; reprodukovatelnost výsledků; Male; kojenec; Child, Preschool; Neuroblastoma; Radiopharmaceuticals; Child; neuroblastom; mužské pohlaví; Neoplasm Staging; Humans