Kostní komplikace po BCG vakcinaci - Křepela, Karel (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2014)
V článku je podán přehled o výskytu kostních komplikací po Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vakcinaci v České republice za období 1980–2013 (34 let). V celkovém počtu 62 případů bylo chlapců 36 proti 26 dívkám. Převažovalo postižení dlouhých kostí (36 případů), páteře (7 případů), velkých kloubů (7 případů), žeber a sterna (7 případů), drobných kostí končetin (5 případů). Nebyl zaznamenán žádný případ postižení plochých kostí (lebka a pánev). Postiženy byly jen děti očkované hned po porodu. Při očkování ve věku šesti měsíců nebo později se kostní komplikace nevyskytly. Je zde uvedena kazuistika coxitidy u roční dívky, která byla vyvolána multirezistentním kmenem BCG vakcíny. Rezistence se vyvinula mutací v těle pacientky, protože užitý kmen nebyl rezistentní. Takový případ nebyl dosud v literatuře popsán.
Keywords: Female; Infant; antituberkulotika; Blood Chemical Analysis; Age Factors; Abscess; výsledek terapie; ženské pohlaví; Time Factors; časové faktory; věkové faktory; kosti a kostní tkáň; lidé; biochemická analýza krve; Treatment Outcome; Femur; femur; píštěle; Mycobacterium bovis; kojenec; osteitida; kombinovaná farmakoterapie; absces; BCG vakcína; BCG Vaccine; Antitubercular Agents; Bone and Bones; Fistula; Osteitis; Drug Therapy, Combination; Humans