Kazuistika – SMART režim u astmatu s četnými provokujícími faktory - Gajdoš, Peter (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2014)
Fixní kombinaci budesonid+formoterol lze podávat, vedle konvenčního fixního nebo flexibilního režimu, také v režimu SMART, kdy je tato kombinace používána zejména k udržovací a současně i k úlevové léčbě. Klíčem k dosažení významné efektivity režimu SMART je „správná dávka ve správný čas”, což vede k zastavení vývoje, resp. vzniku exacerbace. Režim SMART přináší efekt zjednodušení léčby perzistujícího astmatu, a to jak pro pacienta, tak pro lékaře, zejména pak u pacienta s vyjádřenou výraznější variabilitou tíhy astmatu v závislosti na různých provokujících faktorech – jako v případě uvedené kazuistiky.
Keywords: respirační funkční testy; Ethanolamines; Asthma; bronchiální astma; Humans; ethanolaminy; Rhinitis, Allergic, Seasonal; Food Hypersensitivity; Female; dospělí; Bronchodilator Agents; lidé; Respiratory Function Tests; budesonid; agonisté beta-2-adrenergních receptorů; sezónní alergická rýma; Adrenergic beta-2 Receptor Agonists; Adult; potravinová alergie; ženské pohlaví; Budesonide; bronchodilatancia