Současné možnosti komplexní péče o děti s kongenitální kataraktou - Odehnal, Milan; Malec, Jiří; Filouš, Aleš; Píchová, Lenka; Hložánek, Martin; Dotřelová, Dagmar (Causa subita, 2014)
Kongenitální katarakta (KK) neboli vrozený šedý zákal je onemocnění oční čočky, projevující se snížením její průhlednosti diagnostikované hned nebo časně po porodu. Významná vrozená katarakta omezí průnik světelných impulzů přes optickou osu oka k sítnici a rychle navozuje tupozrakost a poruchu binokulárního vidění. Tyto skutečnosti vedou ke zrakovému handicapu na celý život a jsou indikací k rychlé diagnosticko-léčebné intervenci. Cílem včasného, komplexního a dlouhodobého léčebného procesu je zabránit rozvoji tupozrakosti a vytvořit podmínky pro co nejlepší rozvoj zrakových funkcí v raném věku dítěte.
Keywords: zraková percepce; Cataract; Eye; lidé; Visual Perception; indikace a terapie; Astigmatism; vývoj dítěte; Lens, Crystalline; diferenciální diagnóza; kongenitální katarakta; Refractive Errors; dítě; Cataract Extraction; Child Development; Humans; oftalmologické chirurgické výkony; astigmatismus; Ophthalmologic Surgical Procedures; oční čočka; Diagnosis, Differential; oči; extrakce katarakty; katarakta; Child; refrakční vady