Medikamentózní léčba glaukomu a biomechanické vlastnosti rohovky - Liehneová, Ivana; Karlovská, S (Česká a slovenská oftalmologie, 2014)
Cíl: Zhodnotit vliv dlouhodobé farmakoterapie glaukomu na biomechanické vlastnosti rohovky. Metodika a materiál: Do prospektivní kohortní studie bylo zahrnuto 305 očí 154 pacientů. Jednalo se o pacienty s nově diagnostikovaným primárním glaukomem otevřeného úhlu (PGOÚ, n = 68) nebo oční hypertenzí (OH, n = 6). Kontrolní skupina zahrnovala 80 očí 40 pacientů sční hypertenzí bez léčby a 80 zdravých očí 40 jedinců. Sledovanými parametry byly: hodnota nitroočního tlaku (IOPg, IOPcc), hystereze (CH), faktor rohovkové rezistence (CRF) a centrální tloušťka rohovky (CCT), a to před nasazením léčby a v intervalech 3, 6, 9 a 12 měsíců po nasazení léčby. Stejné periody měření byly použity i u kontrolní skupiny. Pacienti s PGOÚ a OH byli léčeni analogy prostaglandinů a inhibitory karboanhydrázy samostatně nebo fixní kombinací s betablokátory. Kontrolní skupina zahrnovala 80 očí 40 pacientů s oční hypertenzí bez léčby a 80 zdravých očí 40 jedinců. Výsledky: U hystereze nebyly před zahájením léčby prokázány významné rozdíly mezi skupinou pacientů s nově diagnostikovaným glaukomem a skupinou kontrolních očí (p = 0,238). U kontrolní neléčené skupiny pacientů s oční hypertenzí byla prokázána statisticky významně vyšší hodnota CRF (p = 0,032) a CCT (p = 0,013) oproti ostatním skupinám. Tento výsledek potvrzuje větší zastoupení pacientů, kteří měli pevné rohovky s nadprůměrnou tloušťkou. Ve sledovacím období byl zjištěn statisticky významný rozdíl CH a CRF (p < 0,0001) ve skupině očí léčených analogy prostaglandinů, kde došlo i k poklesu CCT (p < 0,001). V ostatních měřených parametrech nebyl nalezen statisticky signifikantní rozdíl. Závěr: Vzestup hodnot CH a CRF může svědčit pro změnu biomechanických vlastností rohovky po dlouhodobé léčbě analogy prostaglandinů. Inhibitory karboanhydrázy biomechanické vlastnosti rohovky neovlivnily. Budou nutné další studie k potvrzení vlivu dlouhodobého podávání analog prostaglandinů na přesnost měření nitroočního tlaku.
Keywords: prostaglandiny syntetické; Ocular Hypertension; Statistics as Topic; Corneal Pachymetry; Carbonic Anhydrase Inhibitors; Female; centrální tloušťka rohovky; refraktometrie; statistika jako téma; Refractometry; rohovka; ženské pohlaví; Intraocular Pressure; Corneal Topography; Tonometry, Ocular; Cornea; Elasticity; lidé; pružnost; glaukom s otevřeným úhlem; hysterese; tonometrie oční; rohovková rezistence; pachymetrie rohovky; Glaucoma, Open-Angle; nitrooční tlak; inhibitory karboanhydras; biomechanika; prospektivní studie; Male; Aged; Prospective Studies; rohovková topografie; Visual Fields; zraková pole; Prostaglandins, Synthetic; viskozita; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; zraková ostrost; oční hypertenze; Visual Acuity; Viscosity; Middle Aged; Biomechanical Phenomena; Humans