Efektivita corneal cross-linkingu v zastavení progresie keratokónusu - Strmeňová, Eva; Vlková, Eva; Michalcová, Lenka; Trnková, V; Dvořáková, D; Goutaib, Moussa; Němec, Jindřich; Gerinec, Anton (Česká a slovenská oftalmologie, 2014)
Cieľ: Cieľom štúdie bolo zistiť efektivitu corneal cross-linkingu (CXL) v zastavení progresie keratokónusu. Metódy: Do súboru bolo zaradených 58 očí pacientov s progresívnym keratokónusom liečených CXL podľa Dresdenského protokolu v rokoch 2007–2009 na Oční klinice FN Brno, ktorých sme rozdelili na základe zmeny maximálneho zakrivenia rohovky do štyroch skupín. Výsledky: Stabilizáciu maximálneho zakrivenia rohovky sme zaznamenali u 40 % očí, regresiu u 57 % očí v priemere o 1,92D a progresiu ochorenia u 3 % očí 2 roky po CXL. Skupina očí s regresiou nad 2D mala významne vyššiu najlepšie korigovanú zrakovú ostrosť pred výkonom a aj po výkone v porovnaní so skupinou so stabilizáciou. Sférický ekvivalent sa zvýšil významne vo všetkých skupinách v priemere, v skupine so stabilizáciou o 0,54 D, v skupine s miernou regresiou o 0,71 D a v skupine s veľkou regresiou o 2,09 D. V skupine s veľkou regresiou malo 100 % očí stabilizáciu alebo zvýšenie SE. Nedokázali sme vplyv hrúbky rohovky meranej ultrazvukovou metódou na úspešnosť CXL. Z našich pozorovaní vyplýva, že ak dôjde k poklesu keratometrických hodnôt u pacienta po CXL, tak je komplexný a týka sa všetkých parametrov. Záver: Zistili sme, že corneal cross-linking zastavuje progresiu ochorenia u 97 % pacientov s progresívnym ochorením dva roky po výkone.
Keywords: dospělí; Adult; Refraction, Ocular; výsledek terapie; mladý dospělý; refrakce oka; Corneal Topography; Adolescent; Keratoconus; lidé; Photochemotherapy; riboflavin; Ultraviolet Rays; Ultraviolet Therapy; Photosensitizing Agents; Treatment Outcome; Treatment Failure; následné studie; Cross-Linking Reagents; fotosenzibilizující látky; neparametrická statistika; reagencia zkříženě vázaná; Remission Induction; Follow-Up Studies; progrese nemoci; rohovková topografie; indukce remise; Young Adult; neúspěšná terapie; rohovkový epitel; Disease Progression; lidé středního věku; Statistics, Nonparametric; stroma rohovky; Epithelium, Corneal; zraková ostrost; terapie ultrafialovými paprsky; Visual Acuity; fotochemoterapie; keratokonus; Middle Aged; mladiství; Riboflavin; Corneal Stroma; ultrafialové záření; Humans