Úskalia diagnostiky pseudo-syndrómu Fostera Kennedyho - Michalec, Marek; Vlková, Eva; Matušková, Veronika; Vysloužilová, Daniela; Michalcová, Lenka (Česká a slovenská oftalmologie, 2014)
Do ambulancie Očnej kliniky Fakultnej nemocnice Brno v júli 2013 prišiel 24ročný pacient, ktorý bol odoslaný zo sektoru k vyšetreniu s podozrením na syndróm Fostera Kennedyho. Nález na očnom pozadí pacienta odpovedal obrazu tohto syndrómu: mierne atrofický terč zrakového nervu vpravo a edém terča zrakového nervu vľavo s prominenciou. Perimeter však ukázal defekty zorného poľa bilaterálne s prevahou v nazálnej časti zorného poľa, čo nie je pre tento syndróm typické. Natívny snímok magnetickej rezonancie (MR) mozgu bol negatívny. Pre podozrenie na patológiu v oblasti zrakovej dráhy sme urobili cielené vyšetrenie hladiny hormónov hypofýzy, ktoré opakovane ukázalo zvýšenú hodnotu prolaktínu. Indikované MR s kontrastom až po revízii nálezu poukázal na suspektný mikroadenóm hypofýzy. Pre atypické zmeny perimetru sme ďalej uvažovali o iných možných príčinách defektu zorného poľa ako koincidencia viacerých navzájom nesúvisiacich patológií (neuritída či neuropatia zrakového nervu, neuromyelitis optica, Leberova hereditárna atrofia apod), s cieľom vylúčiť alebo potvrdiť tzv. nepravý syndróm Fostera Kennedyho. Pacient je naďalej pravidelne sledovaný na našej ambulancii, zároveň je sledovaný v ambulancii neurochirurgickej kliniky, kde bol zatiaľ doporučený iba konzervatívny postup. Prípad bol zatiaľ uzavretý ako nepravý syndróm Fostera Kennedyho, príčina klinického obrazu u pacienta ale zostáva neobjasnená.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; kontrastní látky; nádory hypofýzy; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; cabergolin; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; prolaktinom; Contrast Media; Scotoma; nemoci zrakového nervu; Hyperprolactinemia; dospělí; Antineoplastic Agents; optická koherentní tomografie; acetazolamid; Optic Atrophy; skotom; Diagnosis, Differential; Pseudotumor Cerebri; lidé; pseudotumor cerebri; Acetazolamide; Intracranial Pressure; prolaktin; ergoliny; nepravý syndrom Fostera Kennedyho; Visual Field Tests; Ergolines; Papilledema; Adult; Prolactin; Pituitary Neoplasms; testy zrakového pole; Male; hyperprolaktinemie; městnavá papila; protinádorové látky; diluram; Tomography, Optical Coherence; diagnostické techniky oftalmologické; mužské pohlaví; Visual Acuity; atrofie optického nervu; zraková ostrost; intrakraniální tlak; Prolactinoma; Optic Nerve Diseases