Verukózní karcinom penisu - Nevoralová, Zuzana; Drábek, Martin; Pock, Lumír; Kheck, Michal; Dvořáková, Klára; Slavíček, Lubomír; Vybíralová, Ivana (Dermatologie pro praxi, 2014)
V článku je uvedena kazuistika 32letého muže, který byl vyšetřen pro útvar na glandu penisu. Útvar trval pouze jeden měsíc, dle údajů pacienta bez předchozí patologie na daném místě. Byly vyloučeny všechny běžné sexuálně přenosné choroby. Stěr z ložiska na HPV byl negativní. Dle histologického vyšetření se jednalo o verukózní karcinom. Byla provedena totální excize útvaru, bioptické vyšetření útvaru potvrdilo diagnózu. Computerovou tomografií malé pánve byla vyloučena tumorózní infiltrace tříselných lymfatických uzlin. Po třech měsících došlo k recidivě nádoru a bylo nutno provést ablaci glandu penisu. Pacient je nadále pravidelně sledován, zatím bez známek recidivy tumoru.
Keywords: Histology; recidiva; počítačová rentgenová tomografie; Carcinoma, Verrucous; Biopsy; radioterapie; Humans; diferenciální diagnóza; Drug Therapy; dospělí; Penile Neoplasms; farmakoterapie; Diagnosis, Differential; lidé; Radiotherapy; nádory penisu; biopsie; Adult; Neoplasm Grading; staging nádorů; Male; Tomography, X-Ray Computed; urogenitální chirurgické výkony; prognóza; stupeň nádoru; verukózní karcinom; Recurrence; Neoplasm Staging; mužské pohlaví; histologie; Urogenital Surgical Procedures; Prognosis