Virové bradavice a jejich terapie - Aksamítová, Helena (Praktické lékárenství, 2014)
Bradavice jsou benigní útvary, které se vyskytují obvykle na kůži, méně často na sliznicích. Příčinou vzniku bývají viry patřící do skupiny humánních papillomavirů – HPV. Bradavicemi jsou nejčastěji postiženy děti, mladší jedinci a osoby se sníženou imunitou. Klinický obraz bradavic je značně variabilní. Rozlišuje se několik typů: vulgární bradavice – verrucae vulgares, plantární bradavice – verrucae plantares, ploché bradavice – verrucae planae juveniles, střapcovité bradavice – verrucae filliformes a genitální bradavice – condylomata accuminata.
Keywords: Warts; Retinoids; Papillomavirus Infections; Fluorouracil; retinoidy; Papillomavirus Vaccines; kondylomata akuminata; Podophyllin; Minor Surgical Procedures; lidé; Photochemotherapy; psychoterapie; podofylin; Carcinogenesis; kryoterapie; bradavice; karcinogeneze; Condylomata Acuminata; virová kožní onemocnění; Skin Diseases, Viral; Lasers; epidermodysplasia verruciformis; fluoruracil; Cryotherapy; lasery; infekce papilomavirem; malé chirurgické výkony; interferony; Psychotherapy; Epidermodysplasia Verruciformis; vakcíny proti papilomavirům; fotochemoterapie; Interferons; Humans