Cerebrovaskulární komplikace v časném období po kardiochirurgických výkonech - Chrastina, Jan; Novák, Zdeněk; Brichta, Jaroslav; Pavlík, Petr; Říha, Ivo; Němec, Petr (Neurologie pro praxi, 2014)
Intracerebrální hematom a mozková ischemie jsou vzácnými, ale velmi závažnými komplikacemi u nemocných časně po kardiochirurgickém výkonu. Výskyt těchto komplikací je podmíněn řadou faktorů závisejících na celkovém stavu operovaného a na typu kardiochirurgického výkonu. Při rozvaze o operační indikaci je nutné zvážit nejen obecná kritéria pro indikaci neurochirurgického operačního výkonu u nemocných s intracerebrálním krvácením a expanzivně se chovající mozkovou ischemií, ale zohlednit i celkový stav nemocného po kardiochirurgické operaci s možnou oběhovou nestabilitou, antikoagulační medikací nebo nutností podpory vitálních funkcí.
Keywords: Heart Transplantation; antikoagulancia; Cerebrovascular Disorders; Statistics as Topic; Heart Valve Prosthesis Implantation; statistika jako téma; Diagnostic Imaging; Cardiac Surgical Procedures; Anticoagulants; chirurgická náhrada chlopně; lidé; kardiochirurgické výkony; Intracranial Hemorrhages; Neurosurgical Procedures; Cerebral Hemorrhage; ischemie mozku; neurochirurgické výkony; cerebrální krvácení; intrakraniální krvácení; diagnostické zobrazování; Meta-Analysis as Topic; Brain Ischemia; transplantace srdce; koronární bypass; cerebrovaskulární poruchy; Coronary Artery Bypass; metaanalýza jako téma; Humans