Renální denervace u pacientů s rezistentní hypertenzí:je možné ji ještě resuscitovat? - Táborský, Miloš; Schejbalová, Marcela (Vnitřní lékařství, 2014)
Je jen mále oblastí ve vnitřním lékařství, které zaznamenaly extrémně rychlý rozmach a implementaci do klinické praxe v posledních 5 letech, jako je katetrizační renální denervace (RDN) u pacientů nejen s rezistentní hypertenzí. Základním problémem, který nebyl dostatečně řešen ve všech studiích s RDN, je skutečnost, že více než 50 % pacientů s tzv. rezistentní hypertenzí jsou ve skutečnosti nemocní neukáznění a neadherující k zavedené mediaci. Výsledky studie SYMPLICITY HTN-3 neprokázaly žádné rozdíly mezi změnou krevního tlaku u pacientů s provedenou RDN proti skupině s tzv. falešnou procedurou, tedy pokračující medikamentózní terapií. Budoucnost RDN je více než otazná a je potřeba vrátit se zpět k animálním studiím, které ověří reálnou efektivitu RDN redefinovat populaci pacientů indikovaných k RDN a ověřit použitelnost nově vyvinutých technologií.
Keywords: ledviny; sympatický nervový systém; metaanalýza jako téma; modely nemocí na zvířatech; Humans; Hypertension; Disease Models, Animal; Clinical Trials as Topic; denervace; Blood Pressure; klinické zkoušky jako téma; Meta-Analysis as Topic; Clinical Trials, Phase II as Topic; krevní tlak; Denervation; výsledek terapie; Treatment Outcome; hypertenze; Kidney; lidé; Sympathetic Nervous System; klinické zkoušky, fáze II jako téma