Leisure education as a tool for health education - Marád, Michal (School and Health 21, 2011, 2011)
Příspěvek je zaměřen na hledání nových možností rozvoje klíčových kompetencí žáků v rámci široce pojaté výchovy ke zdraví, a to využitím potenciálu zájmového vzdělávání. Uvádí vybrané výsledky vlastního výzkumného šetření, kterým byly sledovány jak určité stránky edukační reality na základních školách, tak i charakter náplně volného času dětí a dospívajících. Zjištěné skutečnosti potvrdily potřebu propojovat formální a neformální složku vzdělávání v oblasti výchovy ke zdravému životnímu stylu a v rámci školních programů prevence rizikových projevů chování dětí a mládeže. Účinnou podporou při výchově ke zdraví může být navržený interdisciplinárně pojatý systém zájmového vzdělávání v primární škole.
Keywords: Statistics as Topic; podpora zdraví; zájmové vzdělávání; dítě; statistika jako téma; Health Promotion; Adolescent; volnočasové aktivity; Social Behavior Disorders; lidé; školy; Education; Schools; Leisure Activities; systémový přístup; prevence rizikového chování; Humans; Evaluation Studies as Topic; hodnotící studie jako téma; výchova a vzdělávání; zdravotní výchova; výchova ke zdraví; poruchy sociálního chování; Child; mladiství; Health Education