New approaches in the field of substance use prevention in adolescence – introduction to social norm approach - Romanová, Martina; Sollár, Tomáš (School and Health 21, 2011, 2011)
Už niekoľko desaťročí je užívanie alkoholu a iných návykovývh látok u študentov považované za jeden z najzávažnejších sociálnych problémov v celonárodnom meradle. Na takmer všetkých základných aj stredných školách býva realizovaná prevencia a vzdelávanie zacielené na redukciu tohto fenoménu. Medzi najčastejšie metódy ktoré sa využívajú patria poskytovanie informácií, rovesnícke skupiny, zdravotná osveta. Efekt týchto metód je však len minimálny. V príspevku predstavujeme preventívny prístup nazvaný Prístup sociálnych noriem, ktorý sa od tých bežne používaných významne odlišuje. Jeho autori zistili, že študenti typicky chybne vnímajú to, či a koľko ostatní študenti návykové látky užívajú. Tento fenomén bol autormi nazvaný mispercepcia. Ako vyplýva zo zahraničných výskumov, jej korekciou a šírením správy o skutočnej norme vzťahujúcej sa k samotnému užívaniu významne redukujeme počet študentov, ktorí návykové látky konzumujú.
Keywords: sociální psychologie; Alcohol Drinking; napodobovací chování; Humans; Adolescent; korekce mispercepce; lidé; školy; Schools; primární prevence; pití alkoholu; poruchy sociálního chování; Psychology, Social; mispercepce; užívání; Evaluation Studies as Topic; mladiství; hodnotící studie jako téma; přístup sociálních norem; Imitative Behavior; Students; studenti; Primary Prevention; Social Behavior Disorders