Framework education programmes and the attitudes of teachers in pre-primary and primary education to selected aspects of health education - Kubátová, Dagmar (School and Health 21, 2010, 2010)
Příspěvek poukazuje na některé přetrvávající postoje učitelů preprimárního a primárního vzdělávání, které jsou na překážku realizace vzdělávacího obsahu „Výchovy ke zdraví“ v plném rozsahu. Porovnáním výsledků průzkumu práce učitelů v oblasti výchovy ke zdraví před a po zavedení RVP do škol bylo zjištěno, že tématika protidrogové výchovy (konkrétně nelegálních drog) a sexuální výchovy (včetně prevence sexuálního zneužívání) je zařazována do výuky i nadále jen sporadicky nebo vůbec. Postoje učitelů k otevřené výchově v této oblasti, která zasahuje i do intimity rodiny, jsou i nadále ovlivněny především jejich erudovaností, komunikativními schopnostmi (včetně komunikace s rodinami žáků), světovým názorem a osobními zkušenostmi. Také výuka zdravotnických dovedností a první pomoci stále na většině škol neprobíhá systematicky, nejčastěji jen formou jednorázových projektových dní, kdy výuku přebírají členové záchranných sborů. Postoje učitelů jsou ovlivněny především tím, že jsou sice proškolováni, ale obvykle jen teoreticky, bez možnosti vyzkoušet si život zachraňující úkony prakticky. Pro výuku jim chybí praktické dovednosti, proto ji sami neprovádějí.
Keywords: Statistics as Topic; podpora zdraví; výchova dítěte; předškolní dítě; dítě; statistika jako téma; Health Promotion; Child Rearing; sexuální výchova; lidé; Judgment; školy; Education; First Aid; Schools; Humans; Evaluation Studies as Topic; hodnotící studie jako téma; výchova a vzdělávání; Child, Preschool; zdravotní výchova; Health Knowledge, Attitudes, Practice; Schools, Nursery; zdraví - znalosti, postoje, praxe; mínění; Substance-Related Disorders; Sex Education; Child; protidrogová výchova; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; první pomoc; školky; výuka zdravotnických dovedností a první pomoci; Health Education