Význam vyšetření párů těžkých/lehkých řetězců imunoglobulinu u monoklonálních gamapatií - Ščudla, Vlastimil; Pika, Tomáš; Minařík, Jiří (Vnitřní lékařství, 2015)
Náplní sdělení je aktuální informace o přínosu nové, vysoce senzitivní metody analýzy imunoglobulinů séra (Hevylite™), umožňující separátní kvantitativní vyšetřování párů těžkých/lehkých řetězců imunoglobulinu (HLC), tj. monoklonálního (involved) a polyklonálního (noninvolved) izotypu včetně jejich poměru (HLC-r) u monoklonálních gamapatií. Hlubší pozornost je věnována východiskům a charakteristice této analytické metody, srovnání jejího klinického přínosu se standardními technikami používanými v diagnostice, sledování průběhu, časné detekce relapsu a progrese nemoci, stratifikace, hodnocení léčebné odezvy a prognózy monoklonální gamapatie nejistého významu, mnohočetného myelomu, Waldenströmovy makroglobulinemie, systémové AL-amyloidózy a některých nehodgkinských lymfomů. Z dosavadních výsledků vyplývá, že ve srovnání s dosavadními standardně používanými metodami obohacuje metoda Hevylite™ klinickou praxi o vyšetření hladiny noninvolved Ig s možností vyhodnocení hloubky imunoparézy, stanovení indexu HLC-r uplatňujícího se při stratifikaci MM do rizikových skupin a přispívajícího k odhadu prognózy a zlepšení hodnocení hloubky léčebné odezvy, zatímco v případě MGUS poskytuje informaci o riziku maligní evoluce. Ke zpřesnění indikací metody Hevylite™ u MG v běžné klinické praxi zřejmě přispěje zveřejnění výsledků aktuálně probíhajících validačních studií.
Keywords: Immunoglobulin Light Chains; Paraproteinemias; Immunoglobulin lambda-Chains; Recurrence; Monoclonal Gammopathy of Undetermined Significance; monoklonální imunoglobulin; Immunoglobulin Heavy Chains; Immunologic Techniques; Waldenstrom Macroglobulinemia; lehké řetězce imunoglobulinů; Immunoglobulin Isotypes; Immunoglobulin kappa-Chains; monoklonální gamapatie nejasného významu; lidé; systémová AL-amyloidóza; mnohočetný myelom; recidiva; Waldenströmova makroglobulinemie; těžké řetězce imunoglobulinů; imunoglobuliny - lambda-řetězce; referenční hodnoty; prognóza; amyloidóza; nehodgkinský lymfom; progrese nemoci; Amyloidosis; Lymphoma, Non-Hodgkin; Reference Values; Disease Progression; imunologické techniky; paraproteinemie; Prognosis; imunoglobulinové izotypy; imunoglobuliny - kappa-řetězce; Multiple Myeloma; Humans