Asymptomatická hyperurikémia a metabolický syndróm u mladistvých - Koborová, Ivana; Gurecká, Radana; Hlavatá, Anna; Šebeková, Katarína (Vnitřní lékařství, 2015)
Kyselina močová je u človeka biologicky aktívny koncový produkt metabolizmu purínov. Zvýšené koncentrácie kyseliny močovej sprevádzajú metabolický syndróm a jeho komponenty už u detí a mladistvých. K hyperurikémii prispieva konzumácia nápojov prisládzaných fruktózou, nakoľko je jediným sacharidom, pri ktorého metabolizme vzniká kyselina močová. Súčasné vedomosti neumožňujú odlíšiť, či je hyperurikémia kauzálnou príčinou komponentov metabolického syndrómu, alebo len sprievodným znakom naznačujúcim zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. V súčasnosti neexistuje konsenzus či a ako liečiť asymptomatickú hyperurikémiu u detí a mladistvých. Zaujať zásadný postoj k týmto otázkam umožnia len výsledky randomizovaných kontrolovaných prospektívnych štúdií, ktoré poskytnú dôkazy o prospešných účinkoch tejto liečby na prevalenciu metabolického syndrómu a incidenciu kardiovaskulárnych chorôb.
Keywords: Humans; Child; Adolescent; Uric Acid; Metabolic Syndrome; kyselina močová; Insulin Resistance; lidé; Fructose; Body Mass Index; Obesity; dítě; fruktosa; mladiství; Hyperuricemia; inzulinová rezistence; index tělesné hmotnosti; obezita; hyperurikemie; metabolický syndrom