The social competence development of managers in the context of the person centered approach (PCA) - Sollárová, Eva; Gallová, Ivana (School and Health 21, 2010, 2010)
Príspevok prezentuje výsledky výskumu, ktorého cieľom bolo skúmať účinnosť výcviku manažérov zameraného na rozvoj sociálnej kompetencie. Zmeny v postojových kvalitách PCA (prístupu zameraného na človeka) – akceptácii, empatii a kongruencii boli hodnotené na škále 2 expertmi a 116 účastníkmi 6-dňového zážitkového výcviku. V sebahodnotení účastníkov aj v hodnotení expertov bol vo výcviku zaznamenaný významný nárast akceptácie, empatie a kongruencie u účastníkov výcviku. Výsledky potvrdili účinnosť posilnenia sociálnej kompetencie manažérov v realizovanom dizajne zážitkového výcviku PCA postojových kvalít.
Keywords: odborná způsobilost; lidé; učební obory; Sociální kompetence; Leadership; Slovakia; interpersonální vztahy; statistika jako téma; Humans; Vocational Education; Vzdělávání manažérů; Slovenská republika; Professional Competence; vůdcovství; Statistics as Topic; Přístup zaměřený na člověka (PCA); Diagnostic Self Evaluation; diagnostické sebehodnocení; Behavioral Research; Interpersonal Relations; behaviorální výzkum