The importance of fast for a modern individual - Kimáková, Tatiana; Kachlík, Petr (School and Health 21, 2010, 2010)
Pojem ozdravná hladovka alebo pôst sa v odbornej a populárnej literatúre nepoužíva príliš často. Dokonca mnohí lekári a iní medicínsky vzdelaní odborníci sa k tejto problematike vyjadrujú zriedkakedy alebo vôbec nie. Pôst alebo dlhodobé hladovanie je ako dobrovoľné odmietnutie akejkoľvek stravy, teda i štiav jedným z najdôležitejších, ale súčasne najmenej chápaných spôsobov uchovania a obnovy zdravia. Pôst doporučujú a praktizujú všetky veľké náboženstvá: kresťanstvo, islam i budhizmus. Hladovku sami praktizovali a ňou i svojich pacientov liečili mnohí významní liečitelia či osobnosti vedeckého života v minulosti. Môžeme spomenúť napríklad Hippokrata, zakladateľa racionálneho a dynamického lekárstva, nazývaného „otec medicíny“, Abú Alí al-Husayn ibn Abdalláh ibn Sína (Avicenna), Pythagora, Sokratesa, Platóna, ďalej zakladateľa racionálnej hygieny Christopha Wilhelma Hufelanda, či amerického spisovateľa, nositeľa Pulitzerovej ceny Upton Beall Sinclaira. Súčasná západná lekárska veda stratila pôst, pretože podľa nej sleduje čiste náboženské účely očisty duše, ale neprináša žiadny úžitok telu. Fakty však dokazujú opak. V literatúre nájdeme opísané prípady, kedy sa pôstom vyliečili i niektoré nevyliečiteľné ochorenia. Je na samotnej súčasnej medicíne, aby opäť objavila blahodárny vplyv hladovky na organizmus človeka a začala sa seriózne zaoberať výskumom vhodnosti jej indikácie pri rôznych ochoreniach.
Keywords: Religion and Medicine; History of Medicine; Slavné historické osobnosti medicíny a filisofie o půstu (Hippokrates, Avicena, Pythagoras, Sokrates a Platón) a z nedávné historie hygienik Ch.W.Hufeland anebo velký americký spisovatel Upton B. Sinclair; náboženství a lékařství; Statistics as Topic; omezení příjmu potravy; lidé; Philosophy, Medical; Fasting; Hladovění jako terapeutická metoda; hladovění; statistika jako téma; Hunger; Starvation; dějiny lékařství; filosofie lékařská; hlad; Humans