Analysis and comparison of factors determining the professional orientation of schoolchildren with physical disabilities and health impairments at secondary schools in the South Moravian region - Fialová, Ilona (School and Health 21, 2010, 2010)
Tématem článku je analýza faktorů, které ovlivňují rozhodování a předpokládaný úspěšný vstup na trh práce, přijetí ke studiu na vysokou popř. jinou školu u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (se zaměřením na jedince s tělesným postižením a zdravotním znevýhodněním) a žáků intaktních, na středních školách v Jihomoravském kraji. V článku je představen výzkum, který byl realizován ve školním roce 2007/2008 na vybraných středních školách ve sledovaném regionu. Dále jsou zde vyhodnoceny některé hypotézy, prezentovány vybrané výsledky, formulovány závěry šetření a doporučení pro speciálně pedagogickou praxi.
Keywords: vyučování; behaviorální výzkum; výchova a vzdělávání; Adolescent; Česká republika; Persons with Disabilities; statistika jako téma; Teaching; Mainstreaming, Education; Behavioral Research; Education, Special; průzkumy a dotazníky; mladiství; Czech Republic; Schools; školy; lidé; Humans; postižení; Faktory determinující profesní orientaci žáků s tělesným postižením na středních školách v Jihomoravském kraji - podle výsledků dotazníkového výzkumu; Education; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; speciální vzdělávání; integrovaná výuka