Overenie psychometrických vlastností a faktorovej štruktúry slovenskej verzie dotazníka FFMQ (five-facet mindfulness questionnaire) - Látalová, Veronika; Pilárik, Ľubor (Psychologie a její kontexty, 2014)
Cieľom výskumu bolo adaptovať zahraničný sebavýpoveďový dotazník Five-Facet Mindfulness Questionnaure (FFMQ) v slovenských podmienkach, overiť jeho psychometrické vlastnosti a autormi navrhovanú 5-faktorovú štruktúru. FFMQ je určený na meranie konštruktu všímavosť a jej piatich autormi identifikovaných aspektov (pozorovanie vlastných zážitkov, popisovanie vlastných zážitkov, konanie na základe uvedomovania, nehodnotenie vlastných zážitkov, nereagovanie na vlastné zážitky). Po zabezpečení spätného prekladu FFMQ realizovaného v spolupráci s jeho autorkou, sme na súbore 282 VŠ študentiek testovali jeho reliabilitu a konštruktovú validitu prostredníctvom nástrojov určených na meranie vnímanej emočnej inteligencie, úzkostlivosti, alexitýmie a ťažkostí s reguláciou emócií. Následne sme uskutočnili exploračnú faktorovú analýzu (EFA) položiek dotazníka. Ukázalo, že škála FFMQ predstavuje reliabilný a validný merací nástroj. Výsledky EFA potvrdili existenciu piatich faktorov v štruktúre slovenskej verzie FFMQ.
Keywords: ženské pohlaví; Female; osobnostní dotazník; průzkumy a dotazníky; Psychometrics; Reproducibility of Results; lidé; Factor Analysis, Statistical; reprodukovatelnost výsledků; Mindfulness; Adult; dospělí; Personality Inventory; psychometrie; Humans; Surveys and Questionnaires; faktorová analýza statistická; všímavost