Fetálna magnetokardiografia: Sľubný spôsob diagnostiky fetálnych arytmií a štúdia fetálnej srdcovej variability? - Hrtánková, Michaela; Biringer, Kamil; Siváková, Jana; Šumichrastová, Petra; Lukáč, P; Danko, Ján (Česká gynekologie, 2015)
Cieľ práce: Prehľad publikácií o novej metóde diagnostiky stavu plodu – fetálnej magnetokardiografii (fMCG). Typ štúdie: Prehľadový článok. Názov a sídlo pracoviska: Gynekologicko-pôrodnícka klinika Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská republika. Metodika štúdie: Analýza publikácií vyhľadaných v databázach PubMed a SCOPE zameraných na fMCG. Záver: Fetálna magnetokardiografia je neinvazívna metóda schopná monitorovať spontánnu elektrofyziologickú aktivitu srdca plodu. V porovnaní s kardiotokografiou alebo fetálnou elektrokardiografiou ide o efektívnejšiu metódu s vyššou rozlišovacou schopnosťou. Získaný signál z fetálneho srdca je natoľko presný a kvalitný, že umožňuje posúdiť zmeny PQRST komplexu a detegovať pomocou nich arytmie plodu, ktoré by za iných okolností zostali skryté. Vďaka skorej diagnostike arytmií sa črtá možnosť vhodného terapeutického zásahu a redukcie nevysvetliteľnej smrti plodu v neskorej tehotnosti. fMCG s vysokým časovým rozlíšením taktiež zvyšuje úroveň klinických štúdií zaoberajúcich sa variabilitou srdcovej frekvencie plodu (FHR). Podľa najnovších teórií sa variabilita FHR javí ako možný ukazovateľ stavu plodu a jej podrobnou analýzou možno nepriamo študovať fetálny autonómny nervový systém. fMCG je experimentálna metóda vyžadujúca drahé vybavenie, a či získa uplatnenie v klinickej praxi, ukáže budúcnosť.
Keywords: Fetal Monitoring; Fetal Diseases; prenatální diagnóza; Heart Rate, Fetal; srdeční frekvence plodu; nemoci plodu; lidé; srdeční arytmie; Female; Magnetocardiography; Pregnancy; monitorování plodu; těhotenství; Prenatal Diagnosis; magnetokardiografie; ženské pohlaví; Arrhythmias, Cardiac; Humans