The Beck depression inventory-second edition (BDI-II): factor congruence and generalizability of its indexes of internal consistency - Sanz, Jesús; Paz García-Vera, María (School and Health 21, 2009, 2009)
Autor příspěvku pracuje s Bekovým inventářem deprese (dále jen BDI) a přibližuje. vyhodnocení validity a interní konzistence BDI-II na třech vzorcích dospělých Španělů, kteří reprezentují psychopatologické pacienty, běžnou populaci dospělých jedinců a vysokoškolské studenty. Zahrnuje tedy analýzu kongruence faktoru a obecnou aplikovatelnost ukazatelů interní konzistence u uvedených tří vzorků. Porovnává faktorovou strukturu a ukazatele spolehlivosti BDI-II u španělských vzorků a faktorovou strukturu a indexy spolehlivosti zjištěné u podobných vzorků z jiných zemí s cílem vyhodnotit kongruenci faktoru BDI-II a obecnou aplikovatelnost jeho ukazatelů interní konzistenci v několika zemích. Porovnává výsledky dosažené pomocí BDI-II s výsledky, které byly získány pomocí BDI-IA, s cílem zjistit , zdali BDI-II představuje vyšší ukazatele kongruence faktoru a interní konzistence než BDI-IA.
Keywords: depresivní poruchy; tělesná hmotnost; studie případů a kontrol; Měření depresivní sympatologie; Humans; duševní poruchy; Španělsko; Spain; Beckův inventář deprese BDI-II; příznaky a symptomy; spánek; Mental Disorders; Depression; Signs and Symptoms; Statistics as Topic; statistika jako téma; Hypochondriasis; lidé; deprese; duševní zdraví; Body Weight; Case-Control Studies; Sleep; Depressive Disorder; Anxiety Disorders; úzkostné poruchy; Mental Health; hypochondrie