Future development of nanotechnology and human health - Navrátil, Vladislav (School and health 21. 3, 2008, 2008)
Za průkopníka nanotechnologie lze pokládat významného amerického fyzika Richarda Feynmana, který se ve svém příspěvku „There‘s Plenty of Room at the Bottom“, předneseném dne 29. 12. 1959 pro účastníky shromáždění Americké fyzikální společnosti, zabýval možností ovládání jednotlivých molekul a atomů [1]. Je téměř jisté, že v nadcházejících dekádách dojde právě na základě nanotechnologie kromě jiného k vytvoření superpočítačů, sotva viditelných v optickém mikroskopu. Nanoroboty, menší než buňka, budou v lidském těle ničit bakterie, čistit cévy a omlazovat celý organismus. Levné solární články a baterie nahradí uhlí, ropu a nukleární palivo. Nové levné materiály zlevní cestu do Vesmíru a zajistí blahobyt pro všechny občany Země.
Keywords: nanostruktury; Nanomedicine; Miniaturization; přírodní vědy; biologické vědy; History, 20th Century; Nanoroboty; Nanospheres; Biological Science Disciplines; Health; Nanotubes; zdraví; nanokuličky; Teaching; dějiny 20. století; Education; miniaturizace; nanotrubičky; výchova a vzdělávání; nanomedicína; vyučování; Nanotechnology; Americký fyzik R.Feynman - průkopník nanotechnologie; nanotechnologie; Nanostructures; Natural Science Disciplines