Questions about education of pupils suffering from chronic disease or another grave illness from the parents' point of view– international project TIMSIS - Zámečníková, Dana; Kachlík, Petr; Vaďurová, Ilka (School and health 21. 3, 2008, 2008)
Dítě trpící závažným či chronicky probíhajícím onemocněním představuje nejen významný medicínský, ale též výchovný a pedagogický problém. Mezinárodní projekt TIMSIS mapuje názory a potřeby rodičů a pedagogů v několika evropských zemích pomocí dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že je velmi důležitá vhodná a správná informovanost rodičů o podstatě choroby dítěte, jejích komplikacích, terapii a řešení krizových stavů. Rodiče by měli též komunikovat s pedagogem, uvědomit ho o povaze onemocnění jejich dítěte, o možnostech integrace ve třídě, o omezeních při výuce. Rodiče se setkali s vedlejšími účinky léků, s dopadem nemoci na psychiku dítěte a s ovlivněním každodenního života dítěte. Z pohledu rodičů je nejdůležitější osobou ve škole třídní učitel, který by měl rovněž mít o nemoci žáka nejvíce informací a v přiměřené míře informovat spolužáky.
Keywords: Hospitals; pomoc; Statistics as Topic; Germany; dítě; statistika jako téma; nemocnice; onemocnění; projekt; programy Healthy People; Finland; integrovaná výuka; lidé; Německo; Norway; školy; rodiče; Norsko; učitelé; Education; Schools; Parents; Humans; Evaluation Studies as Topic; hodnotící studie jako téma; Czech Republic; výchova a vzdělávání; Russia; Hungary; Česká republika; Healthy People Programs; chronická nemoc; Child; Maďarsko; School Teachers; Chronic Disease; Mainstreaming, Education; TIMSIS; Rusko; Finsko