Endoteliální dysfunkce u dětí s Crohnovou chorobou – kombinovaný diagnostický přístup - Masopustová, Aneta; Jehlička, Petr; Sýkora, Josef; Huml, Michal; Schwarz, Jan; Trefil, Ladislav (Československá pediatrie, 2015)
Idiopatické střevní záněty jsou spojené s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti, literární údaje, zahrnující dětskou populaci, jsou však dosud sporadické. Cílem naší prospektivní studie byla detekce endoteliální dysfunkce (ED) pomocí reaktivního hyperemického indexu (RHI) a biochemických parametrů u rizikové skupiny dětí s Crohnovou chorobou (CD). Do výzkumné studie bylo zařazeno celkem 21 pacientů s CD a 12 zdravých jedinců kontrolní skupiny. Diagnóza CD byla založena na klinických, endoskopických a histologických kritériích, zahrnujících pediatrický index aktivity Crohnovy choroby (PCDAI). ED byla hodnocena pomocí pletyzmografického měření reaktivního hyperemického indexu (RHI) a vybraných biochemických parametrů. Nalezli jsme signifikantně nižší hodnotu RHI u pacientů s CD oproti kontrolnímu souboru (p <0,05). Současně byly v souboru pacientů s CD nalezeny signifikantně zvýšené hodnoty E-selektinu (p <0,05), asymetrického dimetylargininu (p <0,01) a vysoce senzitivního CRP (p <0,05). Závěry naší studie ukazují, že CD může být spojena s ED a tedy vyšším rizikem rozvoje předčasné aterosklerózy. Zároveň ukazují na vhodnost využití kombinace měření RHI a biochemických markerů pro detekci ED a následné hodnocení kardiovaskulárního rizika pacientů s CD v dlouhodobém časovém horizontu.
Keywords: Crohn Disease; regionální krevní průtok; Male; Early Diagnosis; Endothelial Cells; endoteliální buňky; cévní endotel; Adolescent; Blood Chemical Analysis; ateroskleróza; Regional Blood Flow; statistika jako téma; Cholesterol; hyperemie; Crohnova nemoc; mužské pohlaví; Endothelium, Vascular; Severity of Illness Index; mladiství; Hyperemia; cholesterol; lidé; ženské pohlaví; Atherosclerosis; Humans; Body Mass Index; časná diagnóza; Risk; index tělesné hmotnosti; stupeň závažnosti nemoci; Female; Statistics as Topic; riziko; biochemická analýza krve