The possibilities of utilization of educational CD in thematic part “Man and environment” - Sandanusová, Anna; Pavelková, Jaroslava (School and health 21. 3, 2008, 2008)
V príspevku poukazujeme na vytvorenie edukačného CD k učebnici prírodovedy pre 4. ročník ZŠ, k tematickému celku „Človek a jeho životné prostredie“. Prácou sme sledovali implementáciu edukačných power-pointových prezentácií do klasickej vyučovacej hodiny a následné porovnanie vedomostnej úrovne žiakov, ktorí sa tento tematický celok učili pomocou edukačného CD a tých, ktorí sa učili bez použitia edukačného CD. Vytvorených bolo 9 power-pointových prezentácií k uvedenému tematickému celku. Prezentácie boli overované na Základnej škole s materskou školou v Horných Obdokovciach. Súčasňou každej prezentácie sú testové otázky. Ich správne riešenie umožní žiakovi pokračovaľ ďalej v učive daného tematického celku. V prípade nesprávnej odpovede na testovú otázku sa zobrazí text, ktorý žiak nepochopil. Po opakovanom prečítaní je predpoklad, že žiak odpovie na otázku správne. Z analýzy výsledkov testu, ktorý písali žiaci po odučení tematického celku „Človek a jeho životné prostredie“ vyplýva, že žiaci, ktorí pracovali s edukačným CD mali výsledky o 6,34% lepšie, ako boli výsledky v triede, kde edukačné CD nebolo použité.
Keywords: školy; Evaluation Studies as Topic; Natural History; hodnotící studie jako téma; Humans; člověk a životní prostředí; přírodopis; životní prostředí; Environment; výchova a vzdělávání; vzdělávácí CD; didaktický test; Educational Technology; Education; Schools; audiovizuální pomůcky; vyučovací postupy; lidé; Audiovisual Aids; dítě; Child