Vlastní reakční čas. Způsobí jednostranná léze velkého mozku asymetrii reakčního času? - Stejskal, Lubor; Ostrý, Svatopluk; Bradáč, Ondřej (Neurologie pro praxi, 2015)
U 51 nemocných s jednostranným postižením předního frontálního kortexu byl vyšetřen reakční čas pohybu ruky na somestetický podnět. Vlastní reakční čas (reakční čas po odečtu doby vstupu podnětu do mozku a doby výstupu z mozku do svalu) je nezávislý na místě, velikosti a tkáňové skladbě nádoru frontálního laloku velkého mozku. Rozsáhlé gliomy dorzolaterálního prefrontálního kortexu, orbitofrontálního kortexu, velké meningeomy konvexity a meningeomy parasagitální nezpůsobily významnou poruchu reakčního času. Vlastní reakční čas u jednostranných nádorů čelního laloku velkého mozku není stranově rozdílný. U 87 % vyšetřených měl hodnotu 110–260 ms. Vlastní reakční čas odpovídající době vypracování rozhodnutí k pohybu a výrobě pohybového vzorku je zajištěn neuronální soustavou odolnou vůči ložiskovému postižení předního frontálního kortexu. Toto zjištění je významným vodítkem při operacích v premotorické oblasti.
Keywords: nádory mozku; Humans; lidé středního věku; Brain Neoplasms; Frontal Lobe; čelní lalok; Aged; Female; dospělí; senioři; lidé; Synaptic Transmission; Adult; pohyb; nervový přenos; ženské pohlaví; Reaction Time; Male; Middle Aged; reakční čas; Movement; Cues; podněty; mužské pohlaví