Možnosti korekcie recidívy pectus excavatum u dospelých pacientov a adolescentov - Lučenič, Martin; Janík, Miroslav; Benej, Roman; Garchar, Adrián; Juhos, Peter (Rozhledy v chirurgii, 2015)
Úvod: Recidíva pectus excavatum je najzávažnejšou neskorou komplikáciou primárnej korekcie. V indikovaných prípadoch je možné pacientovi odporučiť rekorekciu modifikovanou Ravitchovou technikou (HMRR), alebo minimálne invazívnu korekciu (MIRPE). Práca sa zameriava na vyhodnotenie dostupných operačných techník u dospelých pacientov a adolescentov s recidívou pectus excavatum. Metódy: Autori retrospektívne vyhodnotili výsledky svojej práce. V období od júna 2006 do októbra 2014 odoperovali na Klinike hrudníkovej chirurgie 126 výkonov pre pectus excavatum. HMRR bolo metódou voľby v 51 prípadoch a MIRPE v 75. Korekcia pre recidívu pectus excavatum bola indikáciou pre 12 (9,5 %) výkonov u 11 pacientov. Tí absolvovali šesť korekcií technikou HMRR a 6 technikou MIRPE. HMRR ako primárny výkon podstúpilo 10 pacientov a MIRPE jeden. Medián veku súboru bol 23,5 (17−44) roku, medián odstupu od prvej operácie bol 9,5 (2−31) roku. Muži tvorili 75 % operantov. Výsledky: Napriek potrebe torakoskopickej adheziolýzy a implantácie dvoch dláh u všetkých pacientov sa MIRPE vyznačovala kratším operačným časom (120 vs. 172 min) a menším počtom komplikácií (16,7 % vs. 50 %). V skupine s HMRR sme zaznamenali tri komplikácie (ranový seróm, migráciu dlahy do perikardu s masívnym hemoperikardom, oddelenie priamych brušných svalov od sterna) a v skupine s MIRPE jednu (symptomatický fluidotorax). U pacienta s migráciou dlahy vznikla ďaľšia recidíva pectus excavatum. Nezaznamenali sme rozdiel v dľžke pooperačnej hospitalizácie. Záver: Napriek limitovaným skúsenostiam považujeme MIRPE v indikovaných prípadoch za bezpečnú a efektívnu techniku pri riešení recidívy u dospelých pacientov a adolescentov.
Keywords: výsledek terapie; Young Adult; Recurrence; Minimally Invasive Surgical Procedures; Operative Time; Thoracoscopy; Male; Postoperative Complications; retrospektivní studie; protézy a implantáty; mladý dospělý; chrupavka; Adolescent; torakotomie; Adult; Plastic Surgery Procedures; dospělí; mužské pohlaví; pooperační komplikace; recidiva; mladiství; Prosthesis Implantation; Treatment Outcome; hrudník vpáčený; lidé; ženské pohlaví; Humans; Funnel Chest; Osteotomy; délka operace; Prostheses and Implants; torakoskopie; implantace protézy; miniinvazivní chirurgické výkony; Cartilage; Reoperation; Thoracotomy; Retrospective Studies; osteotomie; Female; zákroky plastické chirurgie; reoperace