Spondylodiscitida a psoatický absces způsobné bakterií Veillonella parvula? - Semeráková, Zuzana (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2014)
Bakterie rodu Veillonella jsou fyziologickou součástí mikroflóry dutiny ústní, gastrointestinálního a urogenitálního traktu teplokrevných živočichů. Mají malý patogenní potenciál. Uplatní se zejména u lidí oslabených. V příspěvku je prezentována stručná kazuistika, kdy bakterie Veillonella parvula byla pravděpodobně původcem spondylodiscitidy a abscesu musculus psoas u staršího muže.
Keywords: Clinical Laboratory Techniques; klinické laboratorní techniky; lidé; mužské pohlaví; Bacteriological Techniques; Discitis; Aged; Humans; senioři; Male; discitida; bakteriologické techniky; Veillonella