Změna kvality života pacientů během prvního roku po transplantaci ledviny vlivem pohybové a nutriční intervence - Strejcová, Barbora; Mahrová, Andrea; Švagrová, Klára; Štollová, Milena; Teplan, Vladimír (Kontakt (České Budějovice), 2014)
Cílem práce bylo ověřit pozitivní efekt dlouhodobé pohybové a nutriční intervence na úroveň kvality života podmíněné zdravím u reprezentativního vzorku jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny. Zajímavým zjištěním byly výsledky, kdy úroveň kvality života pohybově aktivních transplantovaných hodnocená SF-36 dosahovala stejných a vyšších hodnot než běžná populace. Byl zjišťován vliv intervence (cvičení, nutrice nebo kombinace) na kvalitu života podmíněnou zdravím. Kvalita života podmíněná zdravím byla hodnocena standardizovaným dotazníkem KDQOL-SFTM (součástí generický dotazník SF-36), a to v období jednoho měsíce před transplantací (pacienti vyplňovali dotazník zpětně během hospitalizace v prvních 14 dnech po transplantaci) a cca 10 měsíců po transplantaci. Výzkumný soubor zahrnoval 103 jedinců (45 žen a 58 mužů) ve věkovém rozmezí 23–75 let a s průměrným věkem 54,7 let (±12 SD). V období s pohybovou intervencí a nutricí (cca 9,5 měsíce po transplantaci) se úroveň kvality života pacientů hodnocená generickým dotazníkem SF-36 (n = 94) statisticky významně zlepšila ve všech dimenzích kromě „fyzické činnosti“ (Wilcoxonův test; p < 0,05). Stále však ve třech dimenzích z osmi („fyzická činnost“, „omezení pro fyzické problémy“ a „celkové zdraví“) statisticky významně (Wilcoxonův test; p < 0,05) zaostávala za úrovní všeobecné populace ČR. Výsledky neukázaly žádný statisticky významný rozdíl mezi jednotlivými položkami testování kvality života a typem intervence (ANOVA; p<0,05). Rovněž testování rozdílů mezi jednotlivými typy intervence s ohledem na hodnocení kvality života neukázalo žádné statisticky významné rozdíly. Vliv fyzické aktivity na úroveň kvality života pacientů po transplantaci ledviny je jednoznačný a jako nejúčinnější nástroj zlepšující kvalitu života se ukázala kombinace pohybové a nutriční intervence.
Keywords: kvalita života; ukazatele zdravotního stavu; Humans; Kidney Transplantation; průzkumy a dotazníky; Sickness Impact Profile; Diet Therapy; transplantace ledvin; stupnice dopadu nemoci na kvalitu života; Quality of Life; Exercise; Health Status Indicators; dietoterapie; cvičení; lidé; Surveys and Questionnaires