Purification and characterization of protease, stable in organic solvent, from new thermophilic actinomycete isolate - Hristova, Ivelina; Nedelcheva, Plamena; Dobrev, Georgi; Krastanov, Albert (Bioprospect, 2014)
Byla purifikována a charakterizována protease stabilni v organických rozpoštědlech. Její molekulová hmotnost byla stanovena pomocí SDS-PAGE a SEC na 26 kDa. Purifikovaná proteasa měla nejvyšší aktivitu při 70°C a její pH optimum bylo velmi široké (5,0 – 12.0). Po ošetření 5 mM EDTA a β-mercaptoethanolem zůstával enzym aktivní. Proteasa měla po hodinové inkubaci při 30°C v přítomnosti 20, 40 a 60 % (v/v) organických rozpouštědel, jako jsou například DMSO, DMF, aceton, ethanol, iso-propanol a toluen vyšší aktivitu a stabilitu. Proteolytická aktivita byla v přítomnosti Mn2+ iontů prokazatelně vyšší a v přítomnosti 5, 10 a 15 mM Pb2+, Zn2+, K+, Fe2+, Co2+, Cd2+, Mg2+, Ca2+, Fe3+ iontů po dobu 1h při 30°C si zachovávala více než 90 % aktivity.
Keywords: rozpouštědla; Actinobacteria; proteasy; Temperature; Peptide Hydrolases; proteolýza; kultivační média; teplota; Culture Media; Solvents; Proteolysis