Fermentační výroba bio-butanolu: současný stav a výzkum využití alternativních substrátů - Kolek, Jan (Bioprospect, 2014)
ABE fermentace je proces, kterým lze vyrábět organická rozpouštědla. Nejvíce ceněným produktem s největším rozsahem uplatnění je butanol, který může být použit, jako alternativní palivo či příměs pohonných hmot, ale také je to důležitá základní surovina pro výrobu chemikálií. V současnosti je veškerý butanol vyráběn z ropy, kvůli výrazně nižší ceně výroby. V budoucnu by se však ABE fermentace mohla stát opět důležitou technologií k výrobě organických rozpouštědel. Výrazné úspory by mohlo být docíleno využitím alternativních substrátů, kterými mohou být např. surový glycerol, lignocelulózové hydrolyzáty, plynné substráty, řasová biomasa a další.
Keywords: aceton; Clostridium butyricum; Glycerol; glycerol; Butanols; fermentace; Bioreactors; celulosa; Biomass; biomasa; Cellulose; butanoly; bioreaktory; Acetone; Fermentation