Zabezpečenie zdravotného dohľadu u zamestnancov poskytujúcich dialyzačné služby z hľadiska profesionálnych infekcií* - Rošková, Dana; Hrušková, Mária; Švihrová, Viera; Buchancová, Jana; Rosenberger, Jaroslav; Mitošinková, Marianna (Pracovní lékařství, 2014)
Dialyzačné pracoviská sa zaraďujú medzi vysoko rizikové z hľadiska typu pacienta, ktorý je tu liečený, ako aj z hľadiska množstva parenterálnych výkonov, trvalej komunikácie s cievnym systémom, aplikácie dialyzačnej liečby, súčasného pobytu na oddelení s inými pacientmi s vyššou prevalenciou markerov všetkých krvou prenosných hepatitíd, spoločného personálu, vysokých nárokov na bariérový ošetrovací režim. Cieľom práce autorov bolo poukázať na zdravotníckych pracovníkov najviac exponovaných riziku poranení, hodnotiť zabezpečenie zdravotného dohľadu u zamestnancov s ohľadom na riziká akvirovania krvou prenosných nákaz v pracovnom prostredí dialyzačných služieb, hodnotiť cost-benefit vakcinácie proti vírusovej hepatitíde typu B (VHB). Hodnotených bolo 19 dialyzačných pracovísk centrálne riadených neštátnym zdravotníckym zariadením v odbore nefrológia s celkovým počtom 531 zamestnancov. Údaje pre posudzovanie zdravotných rizík zamestnancov, v súlade s legislatívnymi požiadavkami, boli získané v spolupráci s vedením spoločnosti FMC – dialyzačné služby, s. r. o., z evidencie úrazov zamestnancov. Za sledované obdobie bolo evidovaných 36 poranení zdravotníckych pracovníkov. Najviac poranení bolo u sestier (61 %), nasledovali sanitári (25 %), upratovačky (11 %), u lekára sa vyskytlo poranenie v jednom prípade (3 %). Medzi najčastejšie príčiny poranení patria poranenia použitými ihlami (67 %). Zabezpečenie predexpozičnej profylaxie v zmysle kompletnej vakcinácie proti VHB bolo splnené u 97 % zamestnancov. Všetkým zamestnancom exponovaným krvi alebo krvným derivátom pacientov, boli v rámci postexpozičnej profylaxie robené odbery na detekciu protilátok proti vírusovej hepatitíde typu B a C. Autori považujú zabezpečenie zdravotného dohľadu u zamestnancov sledovaných dialyzačných pracovísk za optimálne. To odrážajú aj zistenia, že po kontrolných odberoch u zamestnancov sledovaných dialyzačných pracovísk nebola doteraz zistená žiadna profesionálna infekčná choroba. Vakcinácia zamestnancov predstavuje neporovnateľne menšiu ekonomickú záťaž pre samotné zdravotnícke zariadenie v porovnaní s priamymi a nepriamymi nákladmi na diagnostiku a liečbu VHB.
Keywords: Hepatitis B; hygiena práce; Hemodialysis Units, Hospital; hemodialyzační jednotky nemocnice; hepatitida B; Dialysis; bezpečnost; přenos infekce z pacienta na zdravotnického pracovníka; Nurse Clinicians; Health Workforce; Humans; Infectious Disease Transmission, Patient-to-Professional; pracovní úrazy; dialýza; statistika jako téma; zdravotničtí pracovníci; Occupational Injuries; hepatitida C; zdravotní sestry v klinické praxi; Statistics as Topic; Occupational Health; lidé; Safety; Hepatitis C